Vår Contra Mestre

Estêvão Daniel Carvalho Gomes, Contra Mestre Caxixi

(Stockholm, Sweden)

Estévao Gomes mer känd som Caxixi inom Capoeira föddes i södra Portugal, i distriktet Algarve 1985. Han började utöva Capoeira vid nio års ålder tillsammans med kompisar, varav flera fortfarande är aktiva inom Capoeira.

I början fanns det ingen grupp så det var det äldre, som hade haft mer kontakt och därav mer erfarenhet med Capoeira, som lärde de yngre. Capoeira var inte lika stort när Caxixi börja som det har växt och blivit nu, på grund av detta var de tvungna att skapa sin egen träning genom att spela på gatan. Tillslut fick gruppen av kompisar kontakt med två tränare vid namn Akesse och Adi och fick då en plats att träna och vägledning. Gruppen gick under namnet Capoeira Raizes de Africa. Det var genom dessa två tränare som Caxixi senare träffade sin mestre och livslång vän Liminha D’Ogum(1964 – 2005)

2004 fick Caxixi sitt professors bälte inom Capoeira.

Sedan sin introduction in i världen av Capoeira har Caxixi rest runt hela Europa, träffat flera mestres och lärare genom ett antal Workshops. Han har arbetat som lärare på Workshopen och lärt ut och hjälpt skapa nya former inom capoeira.

2008 började Caxixi jobba med Capoeira inom Sverige.

Det är nu Caxixis mål att fortsätta utveckla sig själv inom Capoeira och utveckla Capoeiran i Sverige. Han vill att antalet grupper ska öka och att deltagandet ska öka. Han vill sprida Capoeira vidare till framtida generationer.

Leave a Reply